Atvelykio pusryčių stalui – patiekalai iš kiaušinių

2023 04 14
0001_atsisiusti_1681460083-77a1a38d11f8126db00ea7e5a4eaab6d.jpg

Jau nuo seno pirmasis sekmadienis po Šv. Velykų žinomas kaip Atvelykis arba kitaip – „vaikų Velykėlės“. Tai puiki proga pasigaminti kasdienių patiekalų iš kiaušinių ir kartu su šeima sėsti prie šventinio pusryčių stalo. Vienas populiariausių patiekalų pusryčiams, nepriklausomai nuo to, ar tai darbo dienos, ar šventinio savaitgalio rytas, yra įvairiai paruošti kiaušiniai. Kiaušiniai yra greitai pagaminami, maistingi ir praturtinti baltymais, todėl ypač tinka mažiesiems. Kiaušinius esame įpratę virti, kepti, dėti į salotas ar kitus patiekalus ir net gruzdinti, tačiau jų panaudojimo galimybės yra kur kas platesnės. Kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio produktų, derančių beveik su viskuo, todėl per Atvelykį galite pasigaminti tiek šaltų užkandžių, tiek sriubų ar net keksiukų. Vieniems vaikams patinka tik kiaušinio trynys, kiti negali kiaušinio valgyti be šviežių daržovių. Kartais tėvai kiaušinį panaudoja daržovių košei ar įdeda į mėsos patiekalą ir tokiu būdu įtraukia šį puikų produktą  į vaikų mitybos racioną. Dažniausiai patiekalų gamybai yra naudojami vištų, putpelių ir kalakutų kiaušiniai.

Dalinamės keliais pusryčių iš kiaušinių receptais. Gardžių Atvelykio pusryčių!

Orkaitėje kepti kiaušiniai su daržovėmis

Reikės:

  • 4 vnt. kiaušinių;
  • 8 vnt. pievagrybių;
  • 4 riekelių virto kumpio;
  • 40 g šviežių špinatų;
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • kelių gabalėlių brokolio;
  • svogūnų laiškų;
  • kelių sviesto kubelių;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Kepimo indelių dugną pabarstykite sūriu. Tuomet sudėkite špinatus, brokolio gabalėlius, griežinėliais pjaustytus pievagrybius, smulkiai pjaustytą kumpį, sviesto kubelius ir ant viršaus įmuškite kiaušinį. Užberkite šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų. Ingredientus paskirstykite proporcingai pagal norimą pagaminti keptų kiaušinių su daržovėmis kiekį. Indelius su paruoštu mišiniu kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių – priklausomai nuo norimo kiaušinių kietumo. Vėliau ant viršaus užberkite pjaustytus svogūnų laiškus ir patiekite ant stalo.

Paprikoje keptas kiaušinis

Reikės:

  • 2 vnt. raudonųjų paprikų;
  • 4 vnt. kiaušinių;
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • druskos maltų juodųjų pipirų;
  • šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Į kiekvieną paprikos puselę įmuškite po kiaušinį ir pabarstykite mėgstamais prieskoniai. Įdarytas paprikas sudėkite šalia viena kitos į kepimo indą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Kiaušiniams iškepus, puseles pabarstykite tarkuotu sūriu. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir juoda duona.

Kumpio ir kiaušinių keksiukai su sūriu 

Reikės:

  • 4 vnt. kiaušinių;
  • 8 riekelių virto kumpio;
  • 6 vnt. pievagrybių;
  • 1 pomidoro;
  • 80 ml pieno;
  • 60 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 30 g grietinės;
  •  šiek tiek svogūnų laiškų petražolių krapų;
  • druskos maltų juodųjų pipirų šlakelio;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas:

Pievagrybius smulkiai supjaustykite ir trumpai apkepkite keptuvėje. Pomidorą, svogūnų laiškus, ir žalumynus taip pat supjaustykite. Kiaušinius išplakite su pienu ir grietine bei į plakinį įdėkite smulkintus žalumynus. Į keksiukų formas sudėkite kumpio riekeles, o į jas sudėkite pievagrybius, pomidorą ir viską užpilkite kiaušinio ir žalumynų plakiniu. Ant viršaus užbarstykite sūrio. Keksiukus kepkite 180 C laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.

Žaismingi įdaryti kiaušiniai-peliukai

Reikės:

  • 6 kiaušiniai;
  • 150 g virtos dešros;
  • 60 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 2 ridikėliai;
  • 20 g tarkuotų morkų;
  • keli salotų lapai;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas: 

Kiaušinius kietai išvirkite, užpilkite šaltu vandeniu ir šiek tiek palaikykite. Vėliau juos nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius. Baltymų puseles sudėkite į atskirą dubenį. Į kitą indą sukrėskite mažais gabalėliais supjaustytą virtą dešrą, sudėkite tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite druska ir pipirais bei viską gerai išmaišykite. Paruošta mase įdarykite kiaušinių puseles ir išdėliokite ant lėkštėje patiestų salotų lapų. Iš pjaustytų ridikėlių atskirai pasidarykite peliuko ausytes, iš pipirų – akis, o iš morkos – nosytes.

Informaciją parengė: visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą sveikos mitybos skatinimo srityje Deimantė Garšvinskė.