Imuniteto stiprinimas ir tinkama mityba žiemos metu

2022 12 20
0001_imuniteto-stiprinimas_1671546175-c5a0f38476fda0d123170e72a0b9f2a7.jpg

Imunitetas – tai imuninės sistemos gebėjimas išvalyti organizmą nuo genetiškai svetimų objektų (virusų, svetimų baltymų, mikrobų ir kt.). Organizmo apsaugos mechanizmą silpnina protinis ir fizinis nuovargis, stresas, rūkymas, nevisavertė mityba, aplinkos tarša, dažnos infekcijos, alkoholio ir vaistų vartojimas, alerginės ligos, nemiga. Susilpnėjus gynybinei organizmo sistemai – imunitetui, sergame dažniau ir smarkiau, taip pat rizikuojame turėti sunkesnių komplikacijų.

Imuniteto negalima pakeisti per kelias dienas, kažko daugiau pavalgius ar išgėrus. Tai nuoseklus rūpinimasis savo organizmu, suteikiant jam optimalų judėjimą, visavertį maistą ir psichikos ramybę. Imunitetui įtaką daro ir metų laikai. Šiltuoju metu daugiau judame, dažniau būname gryname ore, daugiau valgome šviežio maisto, daržovių, uogų. Šaltuoju metu užsidarome namuose, kvėpuojame nevėdintu patalpų oru, einame į darbą sirgdami, mažiau judame, nepasirenkame tinkamos avalynės, rūbų, negauname pakankamai vertingų maistinių medžiagų.

Keletas patarimų, ką valgyti žiemą:

  • Žiemos metu racionas turi būti papildytas raugintais produktais, kuriuose yra daug vitamino C. Ypač – kopūstais, taip pat ir burokėliais, morkomis. Raugintų daržovių atsargos žinomos kaip gerųjų bakterijų ir skaidulų šaltinis, taip pat reguliuoja apetitą ir gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį. Rūgstančiose daržovėse susidaro virškinimą gerinančių pieno rūgšties bakterijų, kurios naikina žarnyne esančias puvimo bakterijas, taip pat padeda geriau pasisavinti su maistu gaunamas medžiagas.
  • Valgykite daug įvairių sezoninių daržovių, ypač šakninių, nes jos nėra apdorotos. Norint sušilti, puikiai tiks ridikėliai, morkos, salieras, švieži burokėliai. Valgydami šias daržoves, ilgiau jausitės sotūs. Taip pat, svarbu valgyti ir vaisius, tačiau saikingai: obuolius, kriaušes, citrusinius vaisius ir kt. Reikėtų įsidėmėti, kad vaisių sultys nėra naudingos, dėl didelio kiekio cukraus, todėl jokiu būdu nerekomenduojama jų gerti kasdien.
  • Ne ką mažiau svarbus vitaminų užtaisas yra riešutai. Kas dieną suvalgykite bent po kelis riešutus – tai bus skanus ir naudingas užkandis, kuris praturtins organizmą antioksidantinių savybių turinčiu vitaminu E, taip pat B, B1 bei Omega-3 riebalų rūgštimis, kurios yra itin svarbios gerai imuniteto būklei.
  • Ankštiniai gaminiai yra puikus baltymų bei skaidulų šaltinis. Ne tik būsite sotus, tačiau taip pat ir neturėsite problemų dėl užkietėjusių vidurių.
  • Apie žuvies naudą turbūt net nereikia sakyti, kadangi visi puikiai žino, kad Omega-3 rūgštis reikalinga ne tik mūsų smegenims, tačiau ir visam kūnui. Šios rūgštys padeda apsaugoti širdį bei kraujagysles, gerina regą, užtikrina kaulų bei sąnarių tvirtumą.
  • Žinoma, reikalingos ir kruopos, kuriose esantys angliavandeniai suteiks Jums daugiau energijos. Tai greitai virškinamas maisto produktas, tad labai neapsunkins, tačiau yra sotus.

Kokios medžiagos stiprina imunitetą?

  1. Ežiuolės ekstraktai. Tai natūralus antibiotikas, kovojantis su ligų sukėlėjais.
  2. Bičių produktai.Bičių pikis yra biostimuliatorius, pasižymi infekcijas naikinančiomis medžiagomis, aminorūgštimis, vitaminais. Bičių produktai  padeda reguliuoti medžiagų apykaitą. Liepų medus – gydo nuo visų peršalimo ligų, bet galima vartoti tik atskirai, nededant į karštą arbatą.
  3. Alavijas (alijošius).Augalo sultyse yra baktericidinių savybių, kurios kovoja su bakterijomis ir virusais, stabdo uždegimus bei skatina organizmo apsaugą. 
  4. Imbiero šaknis turi antivirusinių savybių, padeda dezinfekuoti burnos ertmę, iš organizmo šalina toksinus.  
  5. Ženšenis.Skatina imuninių ląstelių kraujyje daugėjimą, padeda geriau pernešti stresą.
  6. Česnakas.Stipri antibakterinė, antivirusinė ir antimikrobinė priemonė. Valgant jo kasdien  rizika susirgti peršalimo ligomis sumažės dviem trečdaliais. Natūralus antibiotikas, kuris padeda įveikti bakterijas, grybelius, išlaikyti tinkamą kraujo cirkuliaciją. 

Stiprinkite imunitetą, nes ligų išvengti visada lengviau nei jas gydyti!

 

Parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą Giedrė Bumblienė