Ledai – vasaros desertas. Kaip teisingai išsirinkti?

2022 08 03
0001_ledai-87385169_1659510514-9e478237e9302589d1592807ad7548f7.jpg

Ledai – skanus, vėsinantis pieno produktas, turintis aukštą maistinę vertę, juose yra nemažai baltymų, kalcio, magnio, fosforo ir riebaluose tirpių vitaminų – A, D ir E. Renkantis ledus reikia žinoti, kad vienas pagrindinių jų komponentų – saldi, šviežia grietinėlė. Ledai taip pat gali būti pagaminti iš cukraus, vandens ir kitų priedų bei medžiagų mišinio.

Pagal sausųjų medžiagų ir pieno riebalų kiekį valgomieji ledai skirstomi į:

  • pieniškus, kuriuose pieno riebalų ne daugiau kaip 7 proc.,
  • grietininius, kuriuose pieno riebalų kiekis 8 – 11 proc.,
  • plombyrą, kuriame pieno riebalų ne mažiau kaip 12 proc.

Ledai, kuriems nėra nustatyti sudėties reikalavimai, ženklinami pavadinimu „valgomieji ledai“. Jei leduose yra tik pieno riebalai ir baltymai, jie vadinami „plombyru“, „grietininiais“ arba „pieniškais“. Šių ledų sudėtyje pieno riebalai negali būti pakeisti augaliniais riebalais.

Vaisiniai ledai skirstomi į sorbetą ir šerbetą. Sorbetas yra ledai be riebalų, o šerbeto sudėtyje gali būti riebalų.

Pagal vaisių kiekį valgomieji ledai skirstomi į:

  • vaisinius, kuriuose ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba 2,5 proc. vaisių sulčių,
  • sorbetą, kuriame turi būti ne mažiau kaip 25 proc vaisių,
  • šerbetą, kuriame ne mažiau kaip 10 proc. vaisių ir turi būti ne mažiau kaip 1 proc. riebalų.

Valgant ledus, ypač per karščius, turėtume atsargiai pratintis, kad išvengtume persišaldymų. Ledų kokybę nesunkiai galime įvertinti ir patys, atkreipdami dėmesį į ledų formą. Karštuoju metų laikotarpiu prekybos vietose ledai gali atitirpti. Dar kartą užšaldyti ledai netenka formos ir dalies maistingųjų savybių. Kad ledai buvo atitirpę ir vėl užšaldyti, galima suprasti iš deformuotų porcijų. Tokių ledų nerekomenduojama pirkti. Alergiški žmonės turėtų pasidomėti jų sudėtimi, atkreipti dėmesį į pateiktą informaciją apie alergizuojančias medžiagas. Reikėtų perskaityti ženklinimo etiketes, kad įsitikinti, ar ledai pagaminti be skonio stipriklių ir sintetinių dažiklių.

Perkant ledus, svarbu atidžiai skaityti maistingumo ir sudedamųjų dalių etiketes, palyginti, kiek cukraus yra viename ar kitame produkte. Rinktis ledus, kuriuose yra kuo mažiau sudedamųjų dalių. 

Svarbu žinoti, kad didžiausią produkto dalį sudaranti sudedamoji dalis yra sąrašo viršuje. Norint išsirinkti kiek įmanoma sveikatai palankesnius ledus svarbu, kad jie daugiausiai būtų pagaminti iš tikrų ir natūralių ingredientų. Daugiausiai turėtų būti grietinėlės, pieno, kakavos pupelių, vanilės. Jei įmanoma, vengti smarkiai apdorotų ledų.

Valgant ledus reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad juose yra nemažai cukraus. Nors, nėra nustatyta ledų paros normos, norint palaikyti gražias kūno linijas  ir rūpinantis savo sveikata, nereikėtų šiuo desertu mėgautis kasdien.  Ledai saldūs, juose tikrai nemažai cukraus. O kur dar baltieji miltai, augaliniai aliejai, maisto priedai, įeinantys į vaflinius ledų ragelius. Reguliarus ledų valgymas didina svorio prieaugio tikimybę, taip pat gali padidinti širdies ligų riziką ir net neigiamai paveikti mūsų žarnyno mikrobiotą.

 

Parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą Giedrė Bumblienė