„Nutri-Score“ maisto ženklinimo sistema – kas tai?
2023 11 06
Nutri-Score“ yra penkių spalvų maistingumo etiketė ir maistinių medžiagų vertinimo sistema. Pastarąją sistemą sudaro penkios raidės (A, B, C, D, E) ir penkios spalvos (nuo tamsiai žalios iki raudonos). „Nutri-Score“ atspausdinta ant maisto produkto pakuotės priekinės pusės. Šia žyma siekiama supaprastinti maistinių medžiagų įvertinimo sistemą, žyminčią bendrą maisto produktų maistinę vertę.
Nutri-Score“ vertinimo algoritmas: 100 gramų arba 100 mililitrų produkto maistinė vertė apskaičiuojama atsižvelgiant į kalorijų, riebalų (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių), angliavandenių (iš kurių cukrų), druskos arba natrio, skaidulinių medžiagų, baltymų, vaisių ir daržovių sudedamųjų dalių kiekį maisto produkte. Priklausomai nuo produkto maistingumo vertės, palyginus palankiausius ir mažiau palankius sveikatai ingredientus, gaminiui priskiriama viena iš penkių spalvomis (tamsiai žalia, šviesiai žalia, geltona, oranžine ir raudona) pažymėtų raidžių (A, B, C, D arba E). Sistema suteikia galimybę palyginti tai pačiai produktų grupei priklausančius produktus ir išsirinkti didžiausios maistinės vertės produktą. Vadinasi, remiantis „Nutri-Score“ ženklinimo sistema, tos pačios rūšies, bet kito gamintojo maisto produktas, pažymėtas tamsiai žalios spalvos raide A, bus palankiausias sveikatai, o tos pačios rūšies, bet kito gamintojo maisto produktas, pažymėtas raudonos spalvos raide E, bus mažiausiai palankus sveikatai.
Primenama, kad visiškai vadovautis tik šia vertinimo sistema nereikėtų: net jei mėgstami maisto produktai pažymėti C ar D raidėmis, tai nereiškia, kad kartais negalima jais pasimėgauti, o pasirinkus tik A raide pažymėtus produktus nėra garantuojama, kad gausite visų organizmui reikalingų medžiagų.