Ruduo puikus metas dar labiau stiprinti savo sveikatą, kai ant prekystalių rugsėjį puikuojasi šaltalankiai
2022 09 30
Šaltalankis mūsų šalies augalas, todėl itin palankus mūsų lietuvių mityboje. Specialistų teigimu vis tik pirmenybę reikėtų skirti savo šalies uogoms, daržovėms. Šaltalankių uogų sezonas rugsėjo ir spalio mėnesiais yra aktyviausias. Šios uogos tikras multivitaminų šaltinis.
Šaltalankių uogos ypač turtingos vitaminu C, taip pat B, E grupės vitaminais, karotinu, folio rūgštimi, gliukoze, geležimi, magniu. Šaltalankiai iš organizmo šalina laisvuosius radikalus, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina imuninę sistemą, slopina uždegimą.
Tad atvėsus orams siūlome namie pasigaminti šaltalankių uogienę su medumi. Ši uogienė puikiai tiks arbatai, desertams pagardinti, skaniausiems pyragams pertepti. Ji taip pat nuostabiai derės prie mėsos patiekalų, sūrio, įvairiausių kokteilių.
Reikės:
- 200 g perrinktų ir nuplautų šaltalankių,
- 10 g šviežio imbiero,
- 50 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
- 1 šviežio rozmarino stiebelio,
- 100 g medaus.
Pirmiausia, sutarkuokite imbierą, tada supjaustykite rozmariną. Viską sudėkite į keptuvę, suberkite šaltalankius, įpilkite apelsinų sultys. Palaukite, kol užvirs, lėtai maišykite, tuomet 15-20 minučių troškinkite. Tuo pačiu keptuvėje sutrinkite uogas, toliau maišykite, vėliau masę perkoškite tankiu sieteliu, išklotu dviguba marle. Viską vėl sudėkite į keptuvę, įdėkite medų, leiskite užvirti, tada 5–10 minučių troškinkite. Baigę, supilkite uogienę į sterilų stiklainį, leiskite atvėsti, laikykite šaldytuve.
Skanaus!
Parengė