Uogos ir vaisiai žiemą. Kokius vertėtų rinktis?

2022 11 21
0001_screenshot_2_1669038449-b14b0a032a4b375a4a0cd0448c8311c9.jpg

Vaisiai, uogos – bene didžiausias vitaminų, mineralinių ir biologiškai aktyvių medžiagų šaltinis. Žiemą šių medžiagų ypač reikia organizmui stiprinti. Žinome, kad vertingiausi – švieži, neseniai nuskinti vaisiai. Tačiau žiemai baigiantis tokių pasirinkimas menkas. Kuo juos pakeisti?

Šaltyje džiovintos uogos ir vaisiai šiuo metu yra vienas populiariausių koncervavimo būdų! Per šį procesą uogos išdžiovinamos praktiškai išsaugant visas biologiškai vertingas medžiagas, vitaminus, netgi fermentus! O ir galiojimo laikas yra žymiai ilgesnis nei atitirpintų ar šviežių uogų žiema. Vaisius, daržoves, uogas džiovinant įprastu būdu, vitamino C produkte išlieka tik apie 40 procentų, o liofilizuojant – net visas 100 procentų! Be to, tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsaugoti labai ilgai – net iki 20 metų.

Norint gauti reikalingų mikroelementų džiovintų šaltyje uogų reikia suvalgyti kur kas mažiau, lyginant su šviežiomis

Tik nereikėtų pamiršti vaisių ar uogų paros suvartojimo rekomendacijų ir šiomis gėrybėmis nepiknaudžiauti!

Informaciją rengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą sveikos mitybos skatinimo srityje Deimantė Garšvinskė